top of page

DE WERVIKSE BIG BAND

De Wervikse Big Band is oorspronkelijk ontstaan in de schoot van de harmonie "De Verenigde Vrienden". Dit moet medio de jaren zestig geweest zijn. Toen dirigent Valère Ramon de dirigeerstok van de harmonie definitief neerlegde, bleef de Big Band bestaan, onder de kundige leiding van Hubert Kerreman. Na diens plotse overlijden kwam Valère Ramon weer aan de dirigeerpupiter te staan, dit evenwel voor korte tijd. Hij werd op zijn beurt opgevolgd door Régis Knockaert. De Big Band evolueerde verder in de goede richting toen Guido Six het roer in handen nam. Wegens een te drukke agenda stond Guido Six in 1997 de plaats van dirigent af aan de huidige chef Lieven Maertens.

De Big Band speelt vooral jazz, dixieland, samba, ...

M.a.w. muziek die gemakkelijk in de oren klinkt, maar daarom niet gemakkelijk is om uit te voeren.

De bezetting van de Big Band bestaat uit een sax sextet (1 sopraan, 2 alto's, 2 tenors en 1 baritonsax), 4 trompetten en 4 trombones die de blazersectie vervolledigen. De piano en een zangeres zijn ook belangrijke schakels in het geheel. De ritmesectie wordt bezet door een contrabas, een slaggitaar en uiteraard ook de drums. Ook andere percussie-instrumenten worden soms ingezet.

LIEVEN MAERTENS

Dirigent Big Band

Lieven Maertens begon zijn muzikale studies aan het Conservatorium te Kortrijk. Als veertienjarige trekt hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, daarnaast geniet hij ook van een volledig klassieke humanioraopleiding. Te Gent studeert hij o.m. af voor trombone en kamermuziek. Tevens volgt hij directie bij Guy Duijck.

Tijdens zijn carrière als trombonist werkt hij als gast bij verschillende ensembles en orkesten naast zijn vaste betrekking als trombonist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine en leraar koper aan de Stedelijke Muziekacademie te Veurne. In 1979 nam hij deel aan de Internationale Muziekwedstrijd Trombone te Genève.

De eerste stappen als dirigent hafabra worden bij de Kon. Volksharmonie Sint-Jozef uit Menen (1976-1984) gezet. Met de Kon. Harmonie Sint-Cecilia Kruishoutem (1990-2002) en de Koninklijke Harmonie Onder Ons Wervik (1991-2016) boekt hij verschillende nationale en internationale successen.
Als trombonist begonnen bij de oprichting van Kortrijk Brass Band, neemt hij de leiding over in 1982. Met deze band behaalt hij zeer mooie resultaten in binnen-en buitenland, hoewel steeds werd geopteerd om met amateurmuzikanten te werken. Vele solisten werden begeleid en talrijke gastdirigenten krijgen de gelegenheid met Kortrijk Brass Band en zijn dirigent samen te werken. Dit levert uiteindelijk respect op tot ver over de grenzen.

Verdere vervolmaking als dirigent gebeurt bij Jan Segers aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, tijdens ‘Masterclasses’ en op de Internationale Dirigentencursus A (1992) te Kerkrade(Nl.) met Col. Arnold D. Gabriël (USA).

Lieven Maertens dirigeert de Wervikse Big Band sinds 1997.

Lieven Maertens
FOTO GALLERIJ
bottom of page